top of page

I vikingernes fodspor

Danmark - Amerika

Via Island, Grønland og Canada

Grønland panorama.jpg

Det sker kun én gang om året: Et 4,5-stjernet krydstogtsskib sejler fra København til Amerika med en række eventyrlige anløb undervejs. Steder, der ellers er næsten umulige at besøge og hvis navne, vi dårligt kan udtale. Følg vores rejse på kortet. Og lad vores danske rejseledere forberede jer på vores anløb og hvordan, vi bedst kan opleve dem. Vi krydrer med historiske foredrag fra denne dramatiske verden, der skal opleves netop i juli/august med de lange lyse dage og de stille vande.

Fra København 16. juli 2022 mod smukke Ålesund i Norge Så norden om Island til Isafjordur og Akureyri. Hele to dage er sat af til Reykjavik. Derefter Grundarfjordur, kendt for sit fiskemarked siden 1500-tallet. Grønland med dagskryds op gennem Prins Christians Sund med den uforglemmelige natur. Qaqortoq og Nanortalik. Engang hed de Julianehåb og Frederiksdal. Senere runder vi Kap Farvel, før vi stævner ud over Det arktiske Hav mod fjerne Canada. Vi besøger New Foundland og Labrador, før vi endelig når Amerikas historiske hovedstad Boston, som vi også skal opleve før vi flyver hjem.

hal1.jpg
ms_Oosterdam_Hubbard_Glacier_2_SfNU7NeIQ

Lørdag 16. juli 2022:
Afsejling København 17.00. Velkomstmøde ved jeres danske rejseledere. Hør om skibet og de første anløb. Og der er meget skib at høre om! Nieuw Statendam søsat i 2016 som nyeste medlem af en flåde, der går 146 år tilbage, hvor Holland America Line begyndte at sejle mellem Europa og Amerika. Skib et har et væld af cafeer, restauranter, barer, teater og natklubber, bibliotek, casino og saloner. Men rolig, vi har hele næste dag til at lære det lidt at kende.

Søndag 17. juli - på havet
På havet op langs Norges kyst. Vi arrangerer den første af en række hyggelige fællesmiddage om bord i den flotte agter restaurant.

Mandag 18. juli - Ålesund, Norge
Du vil blive glædeligt overrasket over at besøge denne smukke, gamle by, som ikke mange danskere kender. Tag det lille bytog op til toppen for en fantastisk udsigt ned over byen. Og en slentretur gennem gamle, smalle stræder og en dramatisk historie bl. a. om en forfærdelig brandkatastrofe, der ødelagde byen engang.

​

Tirsdag 19. juli - på havet
Kurs mod Island. Vore rejseledere fortæller om Islands historie og forbereder os på de mange spændende anløb på Sagaøen.

Ã…lesund - Norge.jpg
Island (2).jpg

Onsdag 20. Juli - Akureyri, Island
Vi er på nordsiden af Island, en idyllisk by i et barskt klima. Det er let at spadsere fra skibet op til byens farverige hovedgade. Efter en god dag i Akureyri venter en stor naturoplevelse, nemlig udsejlingen gennem Eyjafjörður (dansk:Øfjord) den længste fjord i det nordlige Island. Fjorden er lang og smal og er 60 km lang.

Torsdag 21. Juli - Isafjordur, Island

Her er vi helt ude på spidsen af de vilde islandske halvøer mod nord. Vi kan spadsere med vores rejseleder hen til den gamle by og se, hvordan man levede i gamle dage så fjernt fra alting. Og dernæst en slentretur gennem Isafjordur, som er vældig hyggelig om sommeren – og meget, meget kold om vinteren. Byen er præget af det barske klima, den lever med det meste af året. Den historiske bydel viser, hvor råt det har været i gamle dage.

Fredag 22. juli - Reykjavik, Island
Vi ankommer tidligt om morgenen og vi har hele to dage foran os i Islands hovedstad, som er en fascinerende blanding af meget nyt – og meget gammelt. Men først skal vi opleve selve Island, ud i den smukke natur til store naturoplevelser som Gullfoss vandfaldet, de varme geysere og det gamle Alting, hvor vikingerne styrede deres ørige. Turen er inkluderet i rejsens pris.

​

Lørdag 23. juli - Reykjavik, Island:
For 200 år siden boede der i Reykjavík blot 300 sjæle, men nu har 172.000 mennesker, eller 60 procent af Islands befolkning, deres hjem i verdens nordligste hovedstad. Islands tidlige historie er rigt dokumenteret, og blandt de ældste kendte islandske bøger finder man sagaerne. Ifølge de islandske sagaer var den første fastboende nordbo norske Ingolf Arnarsson, der i år 874 som en af de første satte fod på Island på et sted, han kaldte for ”Røgbugten”. Han fulgte den traditionelle måde at indtage nyt land på, nemlig at smide et gudebillede over bord og så gå i land der, hvor billedet drev ind.

Island (3).jpg
HAL_EUDM_BowDeck_GlacierBay_DJB17_1970.j

Søndag 24. juli - Grundarfjordur, Island
Denne lille fiskerby ligger for foden af Islands mest berømte bjerg Mount Kirkjufell. Men den har også en flot naturhavn og i det hele taget fantastisk natur. Nordboer har levet her i hvert fald fra 1500-tallet, hvor man først hørte om byens fiskemarked. Det findes den dag i dag.

​

Mandag 25. juli - på havet
Vi er på havet hele dagen. Tid til at læse lidt, se en film i biografen eller kahytten, hvor der er daglige film på fjernsynet, en travetur på dækket – 10 omgange på dæk 4 svarer til godt fem kilometer. Læs vores danske skibsavis, som I får i kahytten hver aften, og vælg mellem de mange tilbud. FOREDRAG ved din danske rejseleder om de næste anløb forude.

​

Tirsdag 26. juli - Prins Christian Sund, Grønland
Et betagende krydstogt langt ind i den dybe fjord med vældige landskaber på begge sider. Her i naturens stilhed og uberørthed er intet forandret siden vikingernes drageskibe først sejlede her for over 1000 år siden.

​

Prins Christian sund, Grønland  ligger øst for Grønlands sydspids Kap Farvel og strækker sig 100 km, fra Danmarkstrædet i øst, til Davisstrædet i vest. Sundet er opkaldt efter prins Christian Frederik (senere Christian 8.). Sundet er et panorama med høje spidse fjeldegletsjereisbjerge og et naturfarvespil, man sent vil glemme.

Prins christiansund
grønland.jpg

Onsdag 27. juli - Qaqortoq, Grønland

Sydgrønland er et landområde med forrevne bjerge og grønne enge, hvor fåreholderstederne grænser op til is fjordene og Nordboernes historie krydser de moderne grønlandske fisker- og fangersamfund.

Vores første anløb er den lille by Qaqortoq.

Navnet betyder Det hvide Sted, og det kan man vist roligt sige, eftersom 85 % er under is! Gå på opdagelse i dette lille samfund af 3.500 mennesker, der lever helt isoleret det meste af året. Vores rejseleder viser vejen på en tur rundt i byen, og vi vil også forsøge at arrangere en ægte grønlandsk kaffemik hos en lokal familie.

​

Torsdag 28. juli - Nanortalik, Grønland

Nanortalik er en ø både i bogstavelig og overført betydning. Selvom byen ligger i Sydgrønland, der har ry for at være et idyllisk landbrugsland med marker fulde af blomster, så bryder Nanortalik med det almindelige billede af regionen.
De lodrette fjeldvægge i byens omfattende fjordsystemer markerer en glidende overgang til den mere rå natur på Grønlands østkyst.

Dertil kommer en omfattende forekomst af drivende havis fra Polarhavet tæt på byen, og en tradition for kulturel migration af østgrønlændere til bygderne omkring Nanortalik. Alt dette gør Nanortalik til en unik destination i Sydgrønland

fredag 29. juli - på havet

Vi cruiser det arktiske hav mellem Grønland og Canada. Og det er vi ikke ene om.

 

Om vi møder vores ven her på billedet eller andre spændende havdyr kan vi jo ikke garantere, men billedet er taget fra et Holland America skib på samme kurs.

 

I dag har vi igen informationsmøde. Vore rejseledere fortæller om Canada og de næste anløb.

Grøndland.jpg
newfoundland-5004190_1920.jpg

Lørdag 30. juli - St. Johns /New Foundland, Canada

St. John's er den største by og hovedstaden i den canadiske provins Newfoundland og Labrador. Byen ligger på den østlige udkant af halvøen Avalon på Newfoundland. Byen var den første, der blev grundlagt af englændere i Nordamerika. Fra 1500-tallet var byen vigtig for europæiske fiskere, og byen blev officielt oprettet som koloni i 1583.

Men Newfoundlands historie går meget længere tilbage takket være vore forfædre. Det var ikke Columbus’ der opdagede Amerika, men vikingen Leif den Lykkelige.

 

Han sejlede til øen Newfoundland omkring år 1000. Vikingerne sejlede også ned langs den nordamerikanske østkyst. Leif den Lykkelige var ikke den eneste viking, der rejste til Vinland. Rejserne til Vinland foregik i årene omkring år 1000, næsten 500 år før Columbus kom til Amerika.

Søndag 31. juli - på havet

Vi sejler sydvest og nu er vi tæt på en kurs, et andet berømt skib fulgte for over 100 år siden, nemlig Titanic.

 

I modsætning til vores skib kunne Titanic ikke bruge radar til at opdage et isbjerg, og vi kender alle resultatet. Titanic sank ud for Labradors kyst og mange af de omkomne blev bragt ind til Halifax, hvor der siden blev anlagt en kirkegård for Titanics ofre.

Hør om det berømte forlis, når vore rejseledere fortæller historien, mens vi cruiser mod Halifax.

carl og beatrice.jpeg
Hali Fax.jpg

Mandag 1. august - Halifax / Nova Scotia, Canada

Ved verdens næststørste naturhavn, der kun er overgået af Sydneys i Australien, ligger Halifax i Nova Scotia. Englænderne placerede i 1749 deres flådebase her for at styrke de britiske besiddelser i området. Derfor hører Halifax til blandt Canadas ældste byer, og er i dag både hovedstad og største by i Nova Scotia med ca. 350.000 indbyggere.

Der er meget at se i Halifax.

 

Citadellet vogter over byen og har gjort det siden 1749. Citadellet, der også er et museum, er Halifax' og Canadas mest besøgte historiske bygningsværk. Udenfor byen ved den barske Atlantkyst finder vi det berømte fyrtårn ved Peggy’s Cove. Her er også en skøn lille fiskerby. Vi kan opleve det hele på vores tur i Halifax, men der bliver også tid til at ny Halifax havnepromenade.

Tirsdag 2. august - på havet

sydvest mod USA. Og det er spændende at følge sejladsen fra skibets observatorium, hvor der også serveres kaffe eller drinks.

 

Her kan man følge alle de informationer, som bruges på broen under os. Eller blot slappe af i en sofa og nyde udsigten.

 

Det er også dagen, hvor vi skal sige farvel til det dejlige skib og høre om vores ankomst til USA.

TS2016_Mixology_Gallery_Bar_Couple_9937.
Billede af Kelly Sikkema

Onsdag 3. august - Boston, USA

det rigtige gamle Amerika. Her løsrev de sig fra England og fødte USA. Her lever de gamle, rige familier, der skabte landet på godt og ondt. Her taler man det rigtige amerikanske sprog. Her ligger USA’s fornemme universitet Harvard. Og her finder vi Amerikas ældste koloni bydel, som vi selvfølgelig skal opleve på vores Boston tur.

 

Boston blev anlagt i 1630 af engelske puritanere, der var udvandret fra bl.a. Boston i England. Beliggenheden gav gode muligheder for handel, og i slutningen af 1600-tallet var Boston Nordamerikas største by og en af Det Britiske Imperiums vigtigste havnebyer.

 

Efter Den Amerikanske Revolution 1775-83 blev Boston et kulturelt og intellektuelt centrum. I 1800-tallet fandt en stor indvandring sted; indbyggertallet steg fra 43.000 i 1820 til 560.000 i 1900, især pga. irsk og østeuropæisk indvandring, hvilket gav den gamle puritanske højborg et religiøst og kulturelt mere sammensat præg, ligesom det skabte en vigtig politisk bastion for Det Demokratiske Parti.

 

Samtidig domineredes byen i stigende grad af en selvbevidst overklasse blandt de gamle familier. Siden ca. 1850 har Boston således været et industrielt, økonomisk og ikke mindst kulturelt centrum i det nordøstlige USA.

Amerikas frihedskamp mod de engelske koloniherrer startede i Boston med bl. a, et tekup – ja et tekup!

 

Vores rejseledere fortæller den spændende historie. Boston er et levende museum, hvor man mindes de stolte dage.

I dagens Amerika regnes det for ”fint” at komme fra Boston og tale Boston'amerikansk.

hal boston.jpg

Torsdag 4. august - København, Danmark

Det er 20 dage siden, vi drog ud i en verden ikke mange kender.

Vi har haft utrolige oplevelser sammen og snart kan de genopleves – igennem vores rejseleders mange fotos fra turen, som bliver lagt på vores hjemmeside til fri afbenyttelse.

Nieuw statendam.jpg
bottom of page